Salı, Kasım 04, 2008

Hurmalı Islak Kek -Sticky Toffee Puding

İşte Hurmalı Islak Kek,ecnebice Stick toffee puding..

Ramazandan kalan hurmaları değerlendirmek için bu tarifi ikinci kez yaptım.. İlk denemem ise teeee öncelerden,hamaratanne olmamıskendi:)

Misafirlerimin ikisi hamile,biri yenidogum yapmış,diğeri ise 2,5yasında bir perinin annesiydi.. Haliyle saglıklı,süt yapan ,yararlı bir tatlı yapayım dedim,iyi de dedim.. Pek beğendiler:)

Tarif portakal ağacından,eski bir tarif olduğundan pek bi kimse bilmiyor sanırsam..

malzemeler:

  1. kek:
    • 1 su bardağı hurma (350g) (ben evdeki tüm hurmaları kullandım,oruç açılan hurmalardan:p)
    • 1 tatlı kaşığı (25g) vanilya
    • 1 tatlı kaşığı (25g) karbonat
    • 5 yemek kaşığı tereyağı/margarin
    • 2 su bardağı un
    • 1 tatlı kaşığı (25g) kabartma tozu
    • 1/4 tatlı kaşığı tuz
    • 3/4 su bardağı toz şeker
    • 1 yumurta, çırpılmış
  2. toffee sosu:
    • 7 yemek kaşığı margarin/tereyağı
    • 3/4 su bardağı çiğ krema
    • 1+1/3 su bardağı kahverengi toz şeker(beyazından kullandım)
    • 3 yemek kaşığı su

hazırlanması:

1. derin bir tava dolusu suyu kaynatın. hurmaları ekleyip 5 dakika kaynatın. hurmaların suyunu süzüp soğuk su dolu bir kaseye alın. bunun içinde hurmaların kabuklarını ve çekirdeklerini çıkarın. hurmaları 1 su bardağı su, vanilya ve karbonatla birlikte tavaya koyup kaynatın. (Olusan renge inanamayacaksınız!!)2 dakika daha bekleyip ateşten alın. (su köpüreceği için dikkatli olun) oluşan köpüğü hafifçe alın. soğumaya bırakın.

2. fırını 175C'ye getirin. 20x30 cm (8x12 inç) ölçülerindeki fırın kabını yağlayın.(Dikdörtgen borcam kullandım) unu, kabartma tozunu, tuzu ve şekeri bir kapta karıştırın. ayrı bir kapta teremyağı mikserle krema kıvamına gelene kadar karıştırın.(bunu pek beceremedim işte,sanırım tereyagının epeyce yumusaması gerekiyordu) hurma karışımını, unlu karışımı ve 1 yumurtayı ekleyin. özleşmesi için hafifçe karıştırın. (çok karıştırırsanız kabarmaz). 25-30 dakika pişirin.

toffee sosu:
1. kek pişerken sos için gereken yağı, kremayı, kahverengi şekeri ve 3 yemek kaşığı suyu bir tavaya alıp pişirin. oda sıcaklığında ılıtın.

2. keki 12 kareye bölün.(10 kareye böldüm) sosu üzerine dökün. sosun kekin altına geçebilmesi için kenarlarını çatalla kaldırın. fırında 2-3 dakika daha pişirin. oda sıcaklığında soğutun. isterseniz vanilyalı dondurma(fındıklı dondurma) ile servis yapın.



Biraz zahmetli ama tadına değiyor:)

12 yorum:

♥ Craft Woman ♥ dedi ki...

Ay süpermiş ya valla ellerine sağlık :)

Elif A. Örencik ZORCAN dedi ki...

çok çok güzel gözüküyor. Eminim çok leziz de olmuştur.Benim de ramazandan kalma hurmalarım var ve bu şekilde değerlendireceğim. Teşekkürler...

Karen Hanim dedi ki...

Bunu denemek istiyorum. Özel bir hurma çeşiti kullandınız mı?

serrose dedi ki...

Ellerine saglik
vallahi cok hos gorunuyor :)

Sabahnur dedi ki...

Cw,tadı da pek hoştu,tesekkurler canım.

e.a.ö.z,hoşgeldin:) gerçektenhurmalar değerlenmiş oluyor,deneyin bence de..

kaern hanım,haklısınız tunus,cezayir medine...vs. - Ramazanda oruç açtığımız hurmalardan- bir sürü çeşidi var ama yumusak ,olan herhangi birinden kullanabilirsiniz.

serrose,saolasın:)

Ayşe dedi ki...

supersin sen yaa, misafirlerinin ihtiyacina binaen bu pastayi yapmayi dusunmene bittim ;)

Ve harika olmuslar, biraz zahmetli ama degmis olmasi yeter...

Ellerine saglik...

AYSUN dedi ki...

Oyy oyy zor bir tarif ama yapılabilir. Ben yemem o başka:P Hurma sevmiyorum sevemiyorum:(

Cumartesi akşamı benim de misafirim gelecek. Bir hamile bir de 9 aylık bebe annesi:) Yapabilirim:P

HUYSUZ dedi ki...

süper süper valla !

((Y*A*S*E*M*i*N)) dedi ki...

Çok merak ettim ben bu tadı.

Cocukla Cocuk dedi ki...

hurmalı hurmalı mmmm çok guzeldir eminim eline sağlık

Sabahnur dedi ki...

aysecim,cok saol:)

aysun,sasırttın beni,hurma yiyemeyen birini ilk kez gördüm:) dene bakalım,ama biraz da ye,içinde hurma oldugu belli olmuyor:)

huysuz,aynen!:)

yasemin,ee dene cicim!

c.c,tesekkurler:)

zehra dedi ki...

super gorunuyor ellerınıze saglık hatta goruntu yeter:)))