Sayfalar

Salı, Haziran 17, 2008

Erikli Pasta ya da Erikli Tart

Erikle aram yoktur, ne yeşili ne de kırmızısı cezbetmez beni.. Ama can eriğin,daha olmadanki minicik olan halini severim. Hani ceğirdeği de su gibidir ve yerken acılık gelmez agzınıza..

Eşim meyve alışverişi sırasında bu kırmızı erikleri de almıs ve ben yemediğimden çürüme ihtimali de yuksek oldugundan, daha once denediğim Erikli Pastayı yaptım.

Pastaya geçmeden önce, tarif Portakal agacından. Orada fırın kabı ölçüsü verilmemişti, ben de elimde olan tek tart kalıbıyla yaptım ve muhallebi kısmı arttı. Demek ki tart kalıbım küçük geldi..
Yani bu tarifi yapacaksanız eğer, tart kalıbınız 26cmden buyuk olsun. Ya da benim gibi yaparsınız.- artanı bir kaba koyup,bir iki gun sonra farklı bir meyveyle deneyebilirsiniz-


Malzemeler:
250g + 2 tepeleme yemek kaşığı un
75g + 100g şeker
1 paket vanilya
1 fiske tuz
1 paket kabartma tozu
125 g + 60 g tereyağı, küçük parçalar halinde kesilmiş
4 yumurta
750 g erik (mürdüm veya kırmızı)
kalıbı yağlamak için sıvıyağ
250ml süt
1 paket vanilyalı puding
200g çiğ krema
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
250gr un, 75gr şeker, vanilya, tuz, kabartma tozu, 125gr tereyağı ve 1 yumurta bir kaba alınır. Önce mikserle karıştırarak, daha sonra da elle yoğrularak yumuşak bir hamur yapılır. Serin bir yerde yarım saat dinlendirilir.
Bu arada erikler yıkanır, ikiye ayrılır ve çekirdekleri çıkarılır. Eriklerin kabugunu soymaya kalmayın,kabuklu da gayet guzel pişiyor.

6 yemek kaşığı süt, 3 yumurta, kalan un ve puding tozu karıştırılır. Kalan süt, krema, 60g tereyağı ve 100g şeker ise ayrı bir tencerede kaynatılır. Kaynayan bu karısım yavaş yavaş -devamlı karıştırılarak- pudingli karışıma eklenir. -Bolca bir kremamız oluyor-

Hamur, yağlanmış kek kalıbının tabanını ve kenarlarını -4cm yüksekliğinde- kaplayacak şekilde yayılır. Fırın 175C'ye getirilir. Erikler hamurun ortasına iç içe daireler oluşturacak şekilde dizilir. Kremalı karışım eriklerin arasını dolduracak şekilde kalıba dökülür.

Isınmış fırında 1 saat pişirilir. Çıkınca kalıpta tamamen soğuması sağlanır. Üzerine pudra şekeri serpilip servis yapılır.



Tadı enfes.. mayhos tatlılara bayılırım misal limonlu cheesecake:) Bu da onun gibi mayhos bir tatlı,insanı baymıyor yerken. Uzerine de cevizli dondurma acayip yakısıyor.

4 yorum:

zehra dedi ki...

of of super olmus ellerıne saglık bayıldım buna ben cok lezzetlı gorunuyor

Adsız dedi ki...

HAMARAT ANNE
HAKİKATEN ADININ HAKKINI VERİYOSUN SABAHNURCUM
ÇOK ŞIK BİR GÖRÜNTÜ. EMİNİM LEZZETDE HARİKADIR. AFİYET OLSUNN..

Hamarat Anne dedi ki...

zehra,tesekkurler görüntü kadar tadı da superdi,tavsiye ederim:)

ayse abla,est., hamaratlık esprisine:)

mandalina dedi ki...

tartla beraber dondurma servisi bence de çok güzel oluyor. ben bayılıyorum en azından :D