Sayfalar

Perşembe, Kasım 27, 2008

Karalahana çorbası - Pancar Çorbası



Anneme gidince yöresel yemeklerden bolca yiyorum, çünkü ben evde pişirmiyorum.

Eşim dogu anadoludan,ben karadeniz.. yemek konusunda cok farklıyız.. ben de evde pişiremediğimden,annemde yiyerek ,gideriyorum eksikliklerini..

Geçen gün kahvaltıya gittim,fasulye tursusu kavurması yaptı sağolsun. Bu turşu kavurmasını çogu kişi bilmiyor,yadırgıyor,bknz eşim:)

Bir de memleketten karalahana gelmiş,ben gidene kadar pişirdi sağolsun,bir kavanoz da alıp eve geldim..

Annem yaparken fotoğraflarını çektim,tekniği öğrendim.. Çok kolaymış.. Arşiv olması amacıyla buraya da yazıyorum..1.Lahanalar ince dogranır,yıkanır.
2.Tencereye yeteri kadar su koyulup kaynatılır,içine mısır ya da/ve barbunya da atılır.
3.Kaynayan suya lahanalar atılır. Annem bir de kırmızı biber atar,parçalayarak..
4.Kaynaması beklenir,kaynayınca yavaşça mısır unu eklenir,topaklanmasın diye devamlı karıstırılır. Suyun rengi bulanıklasıncaya kadar eklenir..
5.Fokurdayınca,tereyağ ,tuz eklenir ve pişmeye bırakılır..

Yanına mısır ekmeği cok yakısıyor..


Hmm,gidip kavanozun dibinde kalanı da ısıtıp yiyeyim:)

14 yorum:

Adsız dedi ki...

ben de acayip severim :) çanakkaleliyim ama :) gerçi benim sevmediğim yemek yok kii :))

gunlukcugum dedi ki...

benim annem sabahnur ilk lahanayi dograra haslar o suyu suzer.ilk suyu acidir cunku.sonra tencereye yag sogan koyup kavur.icine bizde icyagi vardir ondan koyar.diger islemleri anneninkiyle ayni.lahana alip yapiyim bende hem ranada cok seviyor)optuk seni...

Talha ile Eymen'in annesi dedi ki...

hımmm bizim lahana çorbası daha farklıymış sizinkinden... ben de bayılırım lahana çorbasına hatta maraşlı olan eşim de bayılır. ayrıca fasülye turşusu kavurmasını da çok sever :D asimile ettik adamcağızı...

Adsız dedi ki...

ben de bayılırım. hatta dün teyzem aradı ve sana lahana çorbası getiricem evdemisin dedi. yokum ben gelirim dedim ve hemen gittim. bi güzel içtim içtim. ahmet için de bi kavanoz getirdim ama hala duruyor. ve ben dayanamıyorum.. :)
sen de iyi ki tarif vermişsin belki birgün denerim..

GeCe dedi ki...

ben hiç içmedim ve yapmadım ama şu turşu kavurmasının methini duymuştum onu da bi yazsan da yapsak

YAVRU KUŞUN ANNESİ ANNEKUŞ(*YASEMİN*) dedi ki...

Karadenizli değilim ama güzel birşey bu karalahana. Ben İstanbula gelinc tanıştım kendisiyle.

Sarmasına da bayıldım.

Adsız dedi ki...

Mancar olacaktı sanırım, en azından biz öle diyoruz:)Biz söylediğin şekle bi de haşlanmış barbunya ekliyruz. Rahmetli dedeciğim üşenmez mısırda haşlardı:) Bir deee Lazların yaptığı şekli var kiii ona hiç girmiyim içinde bi sürü şey var, bazıları et bilem koyuyor. Mübarek her haliyle pek güzel:P

yastuf dedi ki...

Ay Sabahnur'cum hamsiler,karalahanalar ya yoldan cikariyorsun beni :-)))

Neyseki annecigimin yanina giiyorum bol,bol yerim insaallah.

zehra dedi ki...

hım ılgınc bır tad olsa gerek hıc ıcmedım ama deneyebılırım ılgınc seylerı cok severım:)

3prenses dedi ki...

bu yaz ilk defa yedim karalahana çorbasını dahası sarmasınıda yedim ve bayıldım.ama troite iyi gelmiyomuş diye duydum.bir fikriniz varmı.

serrose dedi ki...

sicak has misir ekmegine bayilirim egeliyim :)

sühendan dedi ki...

Ben de d.Anadolulu biri olarak ağzıma pancar ve kara lahana vurmayanlardanım.Eşimin ailesi de çok yapar bu tarz şeyler ama ben yemem.Eşim de çok yemiyor zaten.Onun için evde yapmamam sorun olmuyor.Ama dediğin gibi ben de anneme gidiyorum yöresel şeyler yemeye.Çünkü ben de evde yapmıyorum.Ama fasülye turşusu kavurmasını çok severim.

Hamarat Anne dedi ki...

hatice,:) yemekler sevilmez mi hem:)

emine,masallah Ranada seviyormus,ze agzına sürmez:) bir de annenin yaptıgı zahmetliymiş yaf,bu daha kolay:)

u.t.a,son cümleye katılıyorum,eşini cakma karadenizli yapmıssınız:) bizimkinin o taraklarda bezi yok,asla begenip yemez..

mer,bunun bir cok tarifi varmış bak,ama benimki en kolayı geldi bana:) Afiyet olsun

gece,tursu kavurması cok basit.. Soganı yagda öldürüyorsun,istersen renk versin diye biraz pulbiber atıyorsun,sonra tursuyu katıp harmanlayıp biraz pişiriyorsun. Beyaz lahana,fasulye,karalahana farketmez,hepsi aynı sekilde kavruluyor,tabii doğrayıp biraz tuzunun cıkması için suda bekletmekte gerek..

yasemin,sarması super bişi,bayramlarda yapar annem,kalabalıkta pek iyi gider:)

hacer,barbunyadan bahsetmiştim ben de .. bayılırım mısırlı barbunyalısına zaten:)

yasemin,az kaldı dayan canım. Annene sipairş ver bence,hepsini hazır etsin ,hemen yersin:)

zehra,bence hemen dene ama dogulu tanıdıklarım-eşim-pek sevemediler zevk meselesi,bakalım sen sevecekmisin..

3prensens,karadenizlilerin sabah aksam yediği birsey bu lahana ve evt troidle ilgili haberi ben de duydum ama bir kereden bişi olmaz heralde:) Yani elh. biz yiyoruz yıllardır,bir sorunumuz yok.. bunyeyle alakalı..

serrose,var mı bi tarifin?:) ben de bayılırım,epeydir de yemedim:)

suhendan,bilmiyordum bak senin doguu oldugunu.. dogunun da super tatları var,Allahtan ben herseyi yiyorum:))

Adsız dedi ki...

Şimdi olsaydı karın altından karalahanayı alıp pişirince tadı da bir başka güzel olur,buralarda yok özledim doğrusu,arkadaşım ellerine sağlık güzelliklerle kal